logotype

STAKLO


U našu stolariju ugradjujemo dvoslojna i troslojna stakla, dimenzija i kombinacija u zavisnosti od želje mušterija za odredjenim karakteristikama (obliku stakla, providnosti, prozračnosti, koeficijent toplotne provodljivosti, sigurnost...).
Najčešća kombinacija dvoslojnog stakla je 4+16+4, gde preporučujemo ugradjuju i niskoemisiono termoizolacionog stakla 4+16+4 mm punjeno Argonom 90%, koje u odnosu na običan Float 4+16+4 mm ima 2,5 puta bolje termo i zvučne karakteristike, čime postižete maksimalnu termo i zvučnu izolaciju odnosno značajnu uštedu troškova grejanja i hlađenja prostora. Slična je situacija prilikom ugradnje troslojnog stakla čime se dodatno poboljšava koeficijent toplotne provodljivosti.

Osnovni tipovi stakla koji se koriste:


- Float staklo se ugrađuje u debljinama od 3mm do 10mm, idealno ravne površine , koga odlikuju prozirnost i bistrina staklene mase, ujednačenost debljine i paralelnost povrsina.

- Nisko emisiono (LowE) staklo dobija se tako što se na površinu stakla deponuje sloj molekula oksida koji ima osobinu da propušta sunčevo zračenje ( ne smanjujući bitno prozirnost ) , a istovremeno sprečava deo toplote da izadje iz prostorije. Nisko emisiona stakla se zbog ovih karakteristika smatraju i ekološkim, jer, smanjenjem toplotnih gubitaka. Prostor između stakala može biti ispunjen vazduhom ili inertnim gasovima poput argona (redje kripton) koji bitno doprinose termoizolaciji samog stakla.

- Solar je ravno staklo s transparentim i izrazito tankim filmom na povišini, znatno smanjuje prenos sunčeve toplote i značajnu uštedu prilikom korišćenja klima uređaja.

- Parsol - Dodavanjem aditiva u rastopljenu masu stakla dobijaju se stakla različitih boja ( najrasprostranjenija su stakla zelene, plave, sive i braon boje u svim nijansama ).To se radi iz dekorativnih razloga , man aim je jer menjaju kvalitet percepcije boja u prostoru, budući da menjaju boje.

- Stopsol - Na jednoj površini stakla nalazi se tanak reflektujući sloj koji selektivno propušta količinu svetlosti i vrstu zračenja prema njihovoj talasnoj dužini ali on ne deluje na izvore toplote bez svetlosti (radijatore, peći i slicno) jer ta zračenja pripadaju spektru IC zraka duge talasne dužine.


-  Laminirano (panpleks) staklo je sastavljeno od više float stakala zalepljenih folijom. Ovo staklo koristi se iz sigurnosnih razloga jer ne puca  u male komadiće prilikom oštećenja.

-  Kaljeno staklo je float staklo koje je termički obrađeno zbog poboljšanja mehaničkih osobina. U slučaju razbijanja raspada se na veliki broj malih komadića tupih ivica pa se koristi iz sigurnosnih razloga.


 - Peskiranje je obrada stakla nanošenjem abrazivnog sredstva na staklo pod visokim pritiskom. Peskiranjem se moze obraditi čitava površina stakla (potpuno peskiranje) ili deo stakla (delimično peskiranje). Ovim načinom obrade mogu se postići i stvarati razni geometrijski oblici, figure, različiti uzorci i dizajn stakla, i time samo staklo postaje dekorativni element.

Ornament je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bela, bronzana ili žuta, a najpoznatiji ornamenti su: pesak, cincila, silvit, katedral..

 

Koristimo stakla renomirane firme GUARDIAN.


 

 


 

    

 

 

2022  www.karan.rs  ©  globbers joomla templates